‘Op ons warehouse komen goederen binnen van over de hele wereld’

“Bij DHL Global Forwarding vervoeren we vracht door de lucht, over de weg en via zee. Ik werk voor de tak ‘luchtvracht’. Dagelijks komen er vliegtuigen met goederen aan op Schiphol: laptops, smartphones, kleding, schoenen, noem maar op. Deze worden op pallets geladen en met vrachtwagens naar ons warehouse vervoerd.”
“Wij zijn verantwoordelijk voor alle vracht die in onze loods binnenkomt. Dit noemen we de inbound. We laden alles uit, labelen en scannen het. Maar we hebben ook te maken met uitgaande vracht: de outbound. Moet er een lading de deur uit, dan zorgen wij dat er een internationale truck klaarstaat en dat de pallets worden ingeladen.”

Taken verdelen

“Binnen het warehouse werken we in verschillende ploegen, aangestuurd door een coördinator en een teamleider. De coördinator staat echt óp de werkvloer, houdt het proces in de gaten en stuurt zo nodig bij. Ook checkt hij of collega’s hun werk goed uitvoeren en alle goederen inscannen.”
“Ik startte een jaar geleden als coördinator, en ben daarna doorgegroeid naar teamleider. Ik stuur collega’s aan, verdeel de taken en zorg dat iedereen weet wat-ie moet doen. Het is een geoliede machine: iemand haalt de pallet binnen, de volgende labelt, weer een ander scant.”

Pallets met prioriteit

“Ik vind m’n werk leuk en uitdagend – het is vooral een kwestie van goed plannen. De hele dag krijg ik mailtjes van verschillende afdelingen binnen DHL. Een collega van de importafdeling heeft bijvoorbeeld pallets klaarstaan die de deur uit moeten, vaak spoedklusjes. Het is dan aan mij om te bepalen welke ladingen de grootste prioriteit hebben. Vervolgens zet ik een collega op die klus, die ermee aan de slag gaat.”

Nieuwe collega’s op weg helpen

“We werken nu met vaste krachten, maar ook met een grote flexpool. Daar zitten veel uitzendkrachten bij; de meesten komen uit het buitenland en spreken nauwelijks Nederlands of Engels. Dan is inwerken uitdagend, daar heb je geduld voor nodig. Ik vind dat leuk om te doen, ik neem ze graag op sleeptouw en zorg dat ze zich hier snel thuis voelen.”