Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd in Logistiek en Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik had mezelf daarna voorgenomen dat de weg naar succes een logistiek Traineeship moest gaan zijn. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat het eerste zoekresultaat op Google direct de grootste logistiek dienstverlener te wereld was; DHL!

Werken in een mannenwereld

De logistiek is een echte mannenwereld. Tijdens mijn studie merkte ik al dat vooral jongens deze richting kozen. Nu zie je ook dat ik een van de weinige leidinggevende vrouwen ben op de werkvloer. Maar het bevalt me goed!

Al was het wel even wennen hoor in het begin. Dan kom je als jongedame zonder leidinggevende ervaring even mensen aansturen die al ruim 20 jaar werkzaam zijn in de logistiek. Mijn werkbegeleiders en manager hebben mij daarbij veel geholpen.

SUCCESVOL ZIJN IN HET TRAINEESHIP

Belangrijk is dat je gedisciplineerd te werk gaat, doorzettingsvermogen hebt en overtuigingskracht om grote groepen mensen leiding te kunnen geven. Dat leer je ook tijdens dit Traineeship te ontwikkelen. Overtuigingskracht krijg je bijvoorbeeld door de ervaring die je opdoet tijdens het leidinggeven.

Wat toch ook wel terugkomt in je werkzaamheden is dat je flexibel moet zijn en snel moet kunnen reageren in verschillende situaties. Ze zeggen spreekwoordelijk weleens dat iedere dag anders is. Ik kan je zeggen dat dit bij DHL letterlijk het geval is.
SUCCESVOL ZIJN IN HET TRAINEESHIP

Verschillende culturen op de werkvloer

Het is belangrijk om inlevingsvermogen te hebben als leidinggevende. Dat is soms ook een kwestie van willen en de moeite nemen om andere culturen te willen begrijpen. Zelf ben ik opgegroeid in Bulgarije en woon ik inmiddels 12 jaar in Nederland. Voor mij is het aan de ene kant makkelijk om mezelf te verplaatsen in iemand die in de Nederlandse cultuur is opgegroeid. Aan de andere kant kan ik me juist door mijn roots ook goed verplaatsen in collega’s die dat niet zijn.

Wat achteraf ook erg geholpen heeft om meer open te staan voor andere culturen is mijn verleden als zangeres in Bulgarije. Hierdoor kwam ik ook in het buitenland op veel festivals en leerde ik allerlei verschillende mensen kennen.

Ambities voor de toekomst

Inmiddels ben ik doorgegroeid als Supervisor en ik moet zeggen dat ik nog steeds iedere dag iets nieuws leer. Daarnaast wil ik later dit jaar gaan starten met een Master die ik deeltijd naast mijn werk bij DHL wil doen. Uiteindelijk lijkt het me gaaf om ooit op grotere projecten binnen de organisatie te mogen werken. Verbetermanagement lijkt me heel interessant.

Raak jij enthousiast van het verhaal van Sofia en wil je kijken wat DHL jou als Trainee te bieden heeft? Reageer dan snel op één van onze Traineeship vacatures!

MIS NOOIT EEN INTERESSANTE JOB